Tientallen domeinen sms-oplichtersbende onbereikbaar gemaakt

Geplaatst op 29-12-2010 om 10:39

Microsoft lijkt actie te hebben ondernomen tegen oplichters die op slinkse wijze probeerden te zorgen dat Nederlandse MSN-gebruikers zich bij dure sms-diensten aan gingen melden. Diverse domeinnamen die werden gebruikt, zijn offline.

De bende is al enige tijd actief en probeerde via social engineering MSN-gebruikers per mail te verleiden om zich te abonneren op een dure sms-dienst. Per mail werden berichten naar MSN-gebruikers gestuurd die afkomstig leken van mensen die zij kenden.

In de mail werd gemeld dat ergens op internet een foto van de ontvanger gespot was of dat er een kerstgroet klaar stond die via een link zou kunnen worden bekeken. De oplichters hadden hiertoe diverse domeinnamen geregistreerd, waaronder Msnmetkerst.com, Msnfijnekerst.com, Msnspecialekerst.com, Msnfotoconnect.com, Msnjouwkerstkaart.com en Msnpartyshots.com.

Alle domeinen stuurden de ontvanger door naar Msnjouwkerstkaart.com waar zogenaamd een kerstgroet of foto op hen zou wachten. Deze was echter pas te zien nadat de ontvanger zijn of haar mobiele nummer had ingevoerd. Met dit invoeren ging de ontvanger echter akkoord met goed verstopte voorwaarden, waaruit blijkt dat er een sms-dienst van enkele tientjes per week wordt afgenomen.

Uit de headers van de verzonden mails blijkt dat de oplichters de bewuste berichten via de servers van Microsoft hebben verzonden. Alle gebruikte domeinnamen zijn inmiddels onbereikbaar, wat doet vermoeden dat Microsoft mogelijkerwijs actie heeft ondernomen. Microsoft was niet bereikbaar voor vragen hieromtrent.

Hoewel dergelijke scams niet nieuw zijn, is het opvallende aan deze pogingen dat er een aantal verschillende tekstvarianten circuleerden en dat deze in correct Nederlands zijn opgesteld. De bende lijkt het afgelopen jaar meer dan honderd verschillende domeinen te hebben gebruikt, waarvan veel Nederlandse woorden bevatten.

Uit de kleine letters op de bewuste sites blijkt dat het bedrijf GripLo achter de oplichtingspraktijken schuil gaat. Hoewel dit bedrijf formeel gevestigd is in Belize, blijkt het bedrijf wel nauwe banden met Nederland te hebben: de website van het bedrijf wordt gehost bij LeaseWeb. Een zegsman van telecomwaakhond OPTA kon niet bevestigen of er eerder al klachten zijn binnengekomen over dit bedrijf.

Update, 17.00: Video bijgeplaatst.

snel geld verdienen met binaire opties
 

Veel gezocht

 

Nieuwsbrief

Ik wil mij aanmelden voor de SMS Afzeggen nieuwsbrief

 

Laatste Nieuws

Aanpak van sms-dienst...
Herziene Reclamecode ...
OPTA beboet spammer
Sms-aanbieders moeten...
Ongewilde sms-dienste...
Vodafone blokkeert sm...
Opt-out voor sms-dien...
Betere bescherming te...
Blokkeren premium-sms...
Volop onderzoek naar ...