Sms-diensten voor locatiebepaling gsm's werken niet

Geplaatst op 12-08-2009 om 12:36

Er blijkt onduidelijkheid te bestaan over reclames van sms-dienstenaanbieders, die software verkopen waarmee de locatie van gsm's zou kunnen worden bepaald. De zogenoemde 'Friend Tracker'-applicaties doen niet wat ze beloven.

Diverse sms-aanbieders maken reclame op tv en internetsites voor abonnementsdiensten met namen als 'Friend Tracker' en 'Partner Tracker'. In de reclames wordt geclaimd dat klanten hiermee de locatie van vrienden en bekenden kunnen achterhalen door hun 06-nummer in te voeren. Sommige reclames melden dat dit werkt via 'gsm-mast of gps-technologie', andere melden dat er geen internetconnectie of gps voor nodig is. De Friend- en Partner Tracker-applicaties dienen als lokkertje voor abonnementen voor sms-dienstenaanbieders.

De diensten werken niet echt, zeggen de aanbieders desgevraagd. "Friend Tracker is een applicatie voor amusement en daarmee kunnen vrienden niet worden opgespoord", zegt aanbieder Celldorado in een reactie tegen Tweakers.net. Tweaker Kukeleku hoorde hetzelfde verhaal van een aanbieder van sms-diensten. Diverse tweakers dachten dat de applicatie wel echt werkte en maakten zich zorgen over de privacy van mobiele bellers in Nederland.

De Consumentenautoriteit mag niet ingaan op dit specifieke geval, maar de toezichthouder zegt bij monde van woordvoerster Saskia Bierling dat misleidende reclames niet door de beugel kunnen. "Als een dienstenaanbieder zegt dat een stukje software getallen op kan tellen, dan moet die applicatie dat ook doen. Anders is het misleiding." De dienstenaanbieders meldden in reclames dat het een 'funapplicatie' is, maar melden nergens dat de software niet doet wat beloofd wordt.

De toezichthouder roept mensen daarom op om een klacht bij Consuwijzer in te dienen als ze denken dat een reclame of advertentie niet door de beugel kan. "Hoe meer klachten, hoe eerder wij iets tegen de aanbieders kunnen doen. Er komen nog altijd veel klachten bij ons binnen, maar ik kan niet nagaan of er klachten specifiek over de 'Friend Trackers' zijn binnengekomen."

De Consumentenbond zegt bij monde van een woordvoerder dat de zaak wordt onderzocht, en overweegt consumenten voor de reclames te gaan waarschuwen. Het is op dit moment nog onduidelijk of dat inderdaad gaat gebeuren.

Aanbieders van sms-diensten komen vaker in opspraak vanwege het verschaffen van onvolledige of onduidelijke informatie. De Consumentenautoriteit legt sinds vorig jaar af en toe boetes op aan ringtoneboeren die de regels overtreden. De Consumentenautoriteit ziet de strijd tegen misleiding door sms-dienstenaanbieders als prioriteit.

Overigens zijn er wel applicaties waarmee daadwerkelijk de locatie van een mobiele telefoon kan worden gelokaliseerd. Google heeft bijvoorbeeld de functie Latitude in de mobiele versie van Google Maps ingebouwd. Voorwaarden zijn wel dat de eigenaar van het op te sporen toestel zich heeft aangemeld met een Google-account en dat hij toestemming heeft gegeven om zijn locatie zichtbaar te maken.

bron: Tweakers
snel geld verdienen met binaire opties
 

Veel gezocht

 

Nieuwsbrief

Ik wil mij aanmelden voor de SMS Afzeggen nieuwsbrief

 

Laatste Nieuws

Aanpak van sms-dienst...
Herziene Reclamecode ...
OPTA beboet spammer
Sms-aanbieders moeten...
Ongewilde sms-dienste...
Vodafone blokkeert sm...
Opt-out voor sms-dien...
Betere bescherming te...
Blokkeren premium-sms...
Volop onderzoek naar ...