Ongewilde sms-diensten harder aangepakt

Geplaatst op 04-04-2011 om 12:00

OPTA beschermt vanaf 1 april consumenten beter tegen ongewilde sms-diensten en richt zich daarbij op de mobiele operators.

De beschermingsmaatregelen van de telecomautoriteit richten zich nu vooral op de mobiele operators. In de nu geldende regelgeving mogen mobiele operators consumenten niet meer dreigen hen af te sluiten omdat zij weigeren de kosten voor ongewilde sms-diensten te betalen. Mobiele operators mogen daarnaast eindgebruikers niet meer tot betaling dwingen, als deze betwisten een abonnement op een sms-dienst te zijn aangegaan. De mobiele aanbieders zijn, zo stelt OPTA, vanaf nu verplicht eerst de klacht te onderzoeken en aan te tonen of eindgebruikers zich willens en wetens zich bij de sms-diensten hebben aangemeld. De telecomtoezichthouder stelt dat mobiele operators, hoewel zij niet direct schuldig zijn aan de problemen van eindgebruikers met ongewilde sms-diensten, wel moeten meewerken aan een oplossing voor dit probleem. Het zijn namelijk, zo stelt de telecomautoriteit, de mobiele operators die uiteindelijk, via de telefoonrekeningen, aan de ongewilde sms-diensten verdienen.


Sms-filter

Een andere maatregel die OPTA per 1 april heeft doorgevoerd, is dat mobiele operators nu verplicht zijn om hun eindgebruikers de mogelijkheid te bieden om hun mobiele nummer voor betaalde sms-diensten te laten blokkeren. Hiervoor is door de mobiele operators gezamenlijk een sms-filter ontwikkeld. Eindgebruikers kunnen via de website www.smsdienstenfilter.nl nu alle soorten sms-diensten laten blokkeren. Deblokkeren kan overigens alleen bij de eigen mobiele operator en niet via het filter. Tot slot heeft OPTA sancties opgesteld, wanneer mobiele operators zich niet aan de nieuwe regels houden. Mobiele operators kunnen in dat geval rekenen op een boete van maximaal 450.000 euro per gemaakte overtreding.

snel geld verdienen met binaire opties
 

Veel gezocht

 

Nieuwsbrief

Ik wil mij aanmelden voor de SMS Afzeggen nieuwsbrief

 

Laatste Nieuws

Aanpak van sms-dienst...
Herziene Reclamecode ...
OPTA beboet spammer
Sms-aanbieders moeten...
Ongewilde sms-dienste...
Vodafone blokkeert sm...
Opt-out voor sms-dien...
Betere bescherming te...
Blokkeren premium-sms...
Volop onderzoek naar ...