Kanttekeningen OPTA inzake wijziging RUDE voor sms-diensten

Geplaatst op 13-10-2010 om 12:00

OPTA plaatst kanttekeningen bij de voorgenomen wijziging van RUDE, de Regeling Universele Dienstverlening en Eindgebruikersbelangen, met betrekking tot een bredere aanpak van misleidende sms-diensten. OPTA constateert dat prepaidgebruikers minder beschermd worden dan postpaidgebruikers, terwijl 50,6 procent van de mobiele telefoongebruikers dit doet op basis van prepaid.

OPTA stelt dat de kosten voor een sms-dienst worden bij prepaid per direct afgeschreven van het beltegoed. Een ongerechtvaardigde betaling voor een sms-dienst kan ertoe leiden dat de prepaid abonnee onvoldoende beltegoed heeft om gebruik te kunnen maken van zijn telefoondienst, en dus is afgesloten van de mogelijkheid om te bellen en sms-berichten te versturen. Het opwaarderen van zijn beltegoed biedt geen oplossing, want na het opwaarderen van het beltegoed worden hiervan de kosten van de (lopende) sms-dienst weer afgeschreven. Deze regeling lost de SMS-problematiek voor prepaid abonnees niet op.

Om de regeling effectief te laten zijn acht OPTA het daarom noodzakelijk dat in de Rude voor prepaidgebruikers minimaal een vergelijkbaar niveau van bescherming wordt opgenomen als voor postpaidabonnees. Een mogelijkheid hiervoor zou zijn dat voor prepaid het incasseren van sms-diensten verboden wordt. In de toelichting zou op dergelijke (on)mogelijkheden ingegaan moeten worden. Als het niet mogelijk is om prepaid minimaal hetzelfde niveau van bescherming te geven, dient de toelichting op de Rude het verschil in bescherming tussen beide abonnementsvormen duidelijk te maken en te motiveren.

Ook de toelichting op RUDE moet volgens OPTA worden aangepast. OPTA gaat, anders dan wat in de toelichting staat, geen individuele klachten behandelen. Wel kan een klacht een aanleiding zijn voor het college om een onderzoek te starten naar een telefonieaanbieder en eventueel handhavende maatregelen te treffen. De kanttekeningen van OPTA zijn hier in zijn geheel te lezen.

RUDE is onlangs ook al aangepast. Toen werden maatregelen genomen inzake tarieftransparantie. Operators zijn sinds 1 oktober verplicht om tijdens het bestelproces op hun website minimale tariefsinformatie te presenteren.

bron: Connexie
snel geld verdienen met binaire opties
 

Veel gezocht

 

Nieuwsbrief

Ik wil mij aanmelden voor de SMS Afzeggen nieuwsbrief

 

Laatste Nieuws

Aanpak van sms-dienst...
Herziene Reclamecode ...
OPTA beboet spammer
Sms-aanbieders moeten...
Ongewilde sms-dienste...
Vodafone blokkeert sm...
Opt-out voor sms-dien...
Betere bescherming te...
Blokkeren premium-sms...
Volop onderzoek naar ...