EU: tweederde misleidende sms-diensten is verdwenen

Geplaatst op 17-11-2009 om 18:29

Na een Europees offensief zou 69 procent van de aangetroffen misleidende sms-diensten zijn leven hebben gebeterd of zijn activiteiten zijn gestaakt. De Nederlandse Consumentenautoriteit pakte uitingen op websites voor kinderen aan.

Na een anderhalf jaar durend offensief tegen misleidende sms-diensten, die via het internet ringtones, wallpapers en andere diensten aanbieden, heeft de Europese Commissie de resultaten van dit offensief bekendgemaakt. Van de diensten die eerder als misleidend werden aangemerkt, zou 52 procent zijn leven hebben gebeterd, terwijl 17 procent ervan zijn activiteiten heeft gestaakt. Het ging bijvoorbeeld om diensten die de indruk wekten gratis te zijn, maar waarvoor toch moest worden betaald, of om diensten die gebruikers niet duidelijk vertelden welke prijzen eraan vastzaten en voor welke periode een abonnement werd aangegaan. Ook het achterhouden van belangrijke informatie, zoals de naam van het bedrijf dat de dienst exploiteerde, was reden voor actie.

In Nederland voerde de Consumentenautoriteit het offensief tegen misleidende sms-diensten aan. In tegenstelling tot in andere EU-landen, waar de malafide aanbieders zelf op de korrel werden genomen, richtte de Consumentenautoriteit zijn pijlen op websites waarop de aanbieders adverteerden. Bovendien pakte de Consumentenautoriteit alleen sites aan die zich specifiek op kinderen richtten. Van de 35 websites die werden onderzocht bleken er zestien misleidende uitingen te bevatten, van tien verschillende aanbieders. Woordvoerster Saskia Bierling van de toezichthouder wilde niet kwijt om welke aanbieders en sites het ging.

Na actie van de Consumentenautoriteit zijn twaalf zaken 'opgelost'; de malafide uitingen zijn niet meer te vinden op de websites. De woordvoerster sluit echter niet uit dat er inmiddels weer nieuwe advertenties zijn verschenen die de regels overtreden. Waarom er in Nederland desondanks voor is gekozen om uitingen van aanbieders aan te pakken, en niet de aanbieders zelf, is onduidelijk. Vier zaken staan nog open; Bierling zei niet te kunnen vertellen of en hoe ook deze zullen worden opgelost. In BelgiŽ werden 18 van de 28 onderzochte sites aangepakt; daarvan zijn er inmiddels 15 gezuiverd van dubieuze aanbiedingen.

bron: Tweakers
snel geld verdienen met binaire opties
 

Veel gezocht

 

Nieuwsbrief

Ik wil mij aanmelden voor de SMS Afzeggen nieuwsbrief

 

Laatste Nieuws

Aanpak van sms-dienst...
Herziene Reclamecode ...
OPTA beboet spammer
Sms-aanbieders moeten...
Ongewilde sms-dienste...
Vodafone blokkeert sm...
Opt-out voor sms-dien...
Betere bescherming te...
Blokkeren premium-sms...
Volop onderzoek naar ...